Materiaalit

SHT-Tukulle on tärkeää olla mukana vaikuttamassa tulevaisuuteen ja luonnon hyvinvointiin. Ensimmäinen Eko-arkkumme lanseerattiin jo 90-luvun alussa ja tuotteitamme on kehitetty vuosien varrella yhä luontoystävällisemmiksi. Tänä päivänä ekologisuus on meille itsestään selvää. Kaikki valmistamamme arkut ovat ekologisuuden kriteerit täyttäviä, ympäristön huomioivia ekoarkkuja.

Arkunvalmistuksen eri vaiheissa syntynyt puru ja pienkappaleet muuttuvat lämpölaitoksessamme energiaksi, jolla lämmitetään SHT:n rakennukset ja vielä läheistä kouluakin.


Kaikki SHT-tukun arkut on valmistettu 1.1.2017 arkkumateriaalivaatimusten mukaisesti. Arkkumme soveltuvat erinomaisesti niin arkkuhautaukseen kuin tuhkaukseenkin.


SHT-Tukun arkuissa käytettävät materiaalit

Runko

Arkkujen rungoissa käytetään kotimaista puumateriaalia, joka tulee suomalaisilta sahoilta. Osa arkuista tehdään koivusta, tervalepästä tai punatammesta. Kaikki käyttämämme puumateriaali on PEFC-tai FSC-sertifioitua ja siksi vastuullisesti tuotettua ja jäljitettävissä. Katso lisää www.pefc.fi ja www.fi.fsc.org.

Aidon puun lisäksi joissain arkuissamme on osia, joiden materiaalina on PEFC-tai FSC-sertifioitu luokan E1 ympäristöystävällinen puukuidusta tai puulastuista valmistettu levy tai vaneri.

Puuperäisten materiaalien hankinta SHT-Tukussa noudattaa Chain of custody -järjestelmää joka vaatii materiaalitoimittajilta joko PEFC- tai FSC-sertifikaatin toimitetulle puumateriaalille. Jos sertifiointia ei ole, toimittajalta vaaditaan omavakuutus, jossa taataan että toimitettava materiaali ei ole kiistanalaisista lähteistä peräisin.

Rungon osien kiinnityksessä ja vahvikkeena käytetään pieniä määriä metallia, kuten niittejä, nauloja ja kulmavahvikkeita.

Liima

Käytämme runkomateriaaleissa ja kiinnitykseen ympäristölle ja käyttäjälle turvallisia liimoja, kuten vesiohenteisia pvac-liimoja sekä luonnontuotteisiin perustuvia CMC-liimoja, joiden raaka-aineita käyttää mm. elintarviketeollisuus.

Pintakäsittely

Puuarkkujen pintamateriaali on aito puu. Joidenkin puuarkkujen osia pinnoitetaan koivu- mänty- tai punatammiviilulla. Puuarkuissa käytämme luonnonvahoja ja luonnonöljypohjaisia pintakäsittelyaineita (esim. pellavaöljy, mehiläis- ja carnaubavaha) sekä vesiohenteisia maaleja, lakkoja ja vahoja.

Arkkujen pintaverhoilussa käytämme pellavaa, puuvillaa, silkkiä ja muita luonnonkuiduista tehtyjä kankaita. Verhoiluun käytetään myös katepaperia sekä selluloosapohjaisia kankaita, kuten viskoosia ja asetaattia. Käyttämämme kankaat ovat Öko-Tex standardi 100:n mukaisia.

Huomioithan, että arkkujemme sävy saattaa luonnossa poiketa tämän sivuston kuvista. Tämä johtuu siitä, että jokaisessa näytössä eri värit voivat toistua hieman eri tavoin. Arkkujen sävy kannattaa aina tarkistaa hautaustoimistossa.

Sisustus

Arkkujen sisutuksessa käytetään pellavaa, puuvillaa, silkkiä ja muita luonnonkuiduista tehtyjä kankaita. Sisustuksessa käytetään myös katepaperia, sellua sekä selluloosapohjaisia kankaita, kuten viskoosia ja asetaattia. Käyttämämme kankaat ovat Öko-Tex standardi 100:n mukaisia. Arkkujen pedin pehmikkeenä on puhtaasta puusta höylättyä pehmeää villamaista lastua.

Arkun pohjalla on kosteussulkuna biohajoava kalvo:

http://www.plastiroll.fi/files/7814/1716/5762/plastiroll_bioska_brochure_web.pdf

Koristeet

Arkkujen koristeiden raaka-aineina käytämme pellavaa, puuvilla, silkkiä ja muita luonnonkuiduista tehtyjä kankaita sekä selluloosapohjaisia kankaita, kuten viskoosia ja asetaattia. Koristeiden materiaalina voi olla myös puu, kasvikuitu tai maa-aines/luonnonkuituperäiset aineet. Arkun sulkemiseen tarkoitetuissa risti- ja muissa ruuveissa käytetään metallia, puuta ja muovia.

Kahvat

Arkkujemme kahvat ovat puuta ja niissä on metalliset kiinnitysruuvit. Saatavissa on myös metallikahvoja, joiden kahvaosa on helposti irrotettavissa ulkopuolelta ennen hautausta tai tuhkausta.